lauantaina, maaliskuuta 06, 2010

Palvelu pelaa Phuketissa

Vietin helmikuussa viikon itselleni parhaiten sopivassa ilmastossa, +35-asteisessa Phuketissa - samaan aikaan kun Suomessa satoi lunta kilon puntteina, autot hautautuivat lumeen ja katot romahtelivat tuon valkoisen mössön painosta. Muistin siis nauttia jokaisesta helteisestä minuutista. Nou hätä, olen kuitenkin saanut oman osani tämän överitalven aiheuttamista ongelmista. 

Mutta tarkoitukseni ei ollut kauhistella tätä talvea, ainakaan enää nyt kun siitä toivon mukaan ollaan pian pääsemässä eroon. Siispä asiaan. 

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomiota kiinnitän saamaani asiakaspalveluun ja sitä useammin hyvä palvelu on myös minulle ostoperuste. Matkustaessani Suomesta Thaimaahan siirryin taas "palvelu"kulttuurista PALVELUkulttuuriin. Miten he sen oikein tekevät? Miten jokainen sana, ilme ja ele voi olla niin huolellisen harkittu ja miellyttävä, että asiakas todella tuntee tulevansa huomioiduksi ja olevansa tärkeä.


Olen erittäin hyvä satsaamaan itseni hemmotteluun. Niinpä valitsin hotellimme osittain sillä perusteella, että siinä oli oma kylpylä. Hotellin aulassa istui Spa Manager, jonka työtehtäviin kuului neuvotella asiakkaan kanssa hänelle sopivista kylpylähoidoista ja tehdä tarvittavat varaukset.

Painelin Spa Managerin puheille ensi tilassa. Hän pyysi minua täyttämään kyselylomakkeen, jonka perusteella hän sitten ehdotti sopivia hoitopaketteja. Sopivat hoidot löytyivät nopeasti ja kaupanpäällisiksi sain ilmaisen pedikyyrin. Hoitoni alkaisi seuraavana iltana klo 18, joten minun tulisi mennä Spa Managerin luo 10 minuuttia aiemmin ja hän opastaisi minut oikeaan paikkaan.

Seuraavana iltana olin paikalla ajoissa ja lähdimme kävelemään hotellin aulasta kohti pihaa. Tiesin kylpylän olevan pihan toisella puolella, joten lähdin määrätietoisesti kävelemään sinne suuntaan. Spa Manager kuitenkin viittasi minut takaisin ja ohjasi istumaan golf-auton kyytiin, jota ohjasi henkilökuntaan kuuluva poika. Istuimme kaikki kolme auton kyytiin ja ajoimme sillä pihan toiselle laidalle, kylpylän eteen.


Kylpylän edessä oli odottamassa hymyilevä kylpylän "team leader", joka tarttui minua käsikynkästä ja talutti portaat alas studiohuoneistoon ja luovutti minut siellä hoidon tekijälle. Tarvittiin siis 3 ihmistä henkilökunnasta, että turisti pääsi hotellin piha-alueen laidalta toiselle ja lisäksi vielä itse hoitaja.


Studiohuoneistossa, jossa hoito toteutettiin, oli 2 huonetta. Toisessa huoneessa oli pukeutumistila ja kaappi, höyrysauna ja jacuzzi. Toinen huone oli isompi tila, jossa oli sohva, pöytä sekä hoitovuode. Hoitovuoteella oli kukan muotoisiksi taiteltuja pyyhkeitä ja tyynyllä oli lootuksenkukka - olihan kyseessä Lotus Spa. Pöydällä oli vesimalja, jossa uiskenteli lootuksenkukkia. Taustalla kuului puronsolinaa sekä hiljaista taustamusiikkia. Luonnollisesti huoneisto oli käytössä vain tätä hoitoa varten, joten mitään häiriötekijöitä ei hoidon aikana ollut. 


Höyrysaunan, jacuzzihetken ja aromaterapeuttisen hoidon jälkeen olin kuin uudestisyntynyt. Juodessani hoitajan tarjoilemaa teetä täytin samalla palautelomakkeen, johon laitoin toki joka kohtaan parhaan mahdollisen arvosanan - ja olisin voinut laittaa vielä plussan perään. 

Hoitaja saattoi minut ulos, jossa kuljettaja jo odottelikin kuskatakseen minut takaisin. Seuraavana päivänä varasin vielä ajan ilmaiseen pedikyyriin, jolloin koko edellämainittu kohtaus näyteltiin uudelleen. Lisäksi hyödynsin rannalla jalkahierontaa useampanakin päivänä, hintaan 4 euroa per tunti. 

Tämän kaiken jälkeen on toki todettava, että maassa maan tavalla. Jos suomalaisessa hoitolassa saisi moisen kuninkaallisen kohtelun, se saattaisi olla vaivaannuttavaa, ehkä? En osaa sanoa, kun en ole kokenut ja tuskin tulen kokemaankaan. Paljon olisi kuitenkin pienen pieniä asioita, joiden muuttamisella voisi tehdä asiakaspalvelusta elämyksen, vähintään hintansa arvoisen - ylipäätään sellaisen, että asiakas vielä tulisi uudelleenkin

Olen kokeillut useita spa-palveluja lähinnä pääkaupunkiseudulla ja täytyy sanoa, että kaikenlaista on tullut nähtyä ja koettua; pahviseinäisiä hätäseen rakennettuja hoitokoppeja, joiden heiluvan seinän takana hoitolan asiakaspalvelu on hoitanut päivittäistä puhelintyötään, hemmotteluhoitoja, joissa hoitaja on jokaisen naamion tai hoitovoiteen kasvoilleni lätkäistyään juossut huoneesta ja juorunnut kännykkäänsä kuuluvasti oven takana, kassakoneet kilisevät, hoitolan ulko-ovi piippailee jatkuvasti merkiksi jonkun tulemisesta tai menemisestä, hoitajalla on puheripuli tai sitten hän näyttää siltä, ettei voisi tää homma vähempää kiinnostaa...

Toki suomalaisten hoitolakokemusten joukossa on ollut myös positiivisia kokemuksia ja olen löytänyt myös yhden helmen, jonka asiakkaana olen nyt käynyt jo vuosia. Siitä huolimatta, haaveilen ainakin 3-viikkoisesta Thaimaan lomasta ja luonnollisesti myös samanpituisesta asiakasPALVELUSTA.

Suosittelen siis lämpimästi (ja on hyvä muistaa, että niin tekee moni muukin hyvää palvelua saanut):
Aquamarine Resort & Villa, Phuket


Ne pienet asiat...

1 kommentti: